Kakaowe płatki amarantusowe z jarmużem

Kakaowe płatki amarantusowe z jarmużem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bibimini
"Owsianka", którą dzisiaj opisuję, to naprawdę bomba energetyczna. Jest smaczna, sycąca i pełna wartościowych składników. Dla mnie to pozycja do obowiązkowego powtórzenia :) Jeśli nie macie płatków z amarantusem, możecie użyć np. ugotowaną komosę ryżową lub płatki owsiane czy jaglane. Jeśli jednak lubicie takie śniadania, to polecam się zaopatrzyć w amarantusowe, na pewno się nie zmarnują ;)

Składniki

  • 1/4 szklanki orzechów (u mnie mix włoskich, laskowych i nerkowców)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (bez siarki)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 4 łodygi jarmużu lub szklanka poszatkowanych liści
  • 3/4 szklanki płatków z amarantusa
  • 1,5 - 2 szklanki mleka (u mnie roślinne kokosowe)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki kakao (surowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka lucumy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Orzechy miksujemy w malakserze lub drobno siekamy. Dodajemy do nich nasiona chia i wiórki kokosowe, odstawiamy na bok.

  2. Liście jarmużu obieramy z łodyg i siekamy na drobno w malakserze. Łodygi są gorzkie i ciężkostrawne. Do rondla wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy amarantus i posiekany jarmuż. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy olej kokosowy, mieszamy żeby się rozpuścił i połączył z resztą składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Po kilku minutach płatki powinny wchłonąć cały płyn. Jeśli będzie za gęste można dolać jeszcze trochę mleka do uzyskania konsystencji jaką lubimy. Gotowe danie przekładamy do miseczki i posypujemy obficie przygotowaną wcześniej mieszanką orzechów (ja najpierw tak mało posypałam, później dołożyłam orzechów ale już nie było czasu na zdjęcia ;)

    Smacznego :)

Składniki
  • 1/4 szklanki orzechów (u mnie mix włoskich, laskowych i nerkowców)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (bez siarki)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 4 łodygi jarmużu lub szklanka poszatkowanych liści
  • 3/4 szklanki płatków z amarantusa
  • 1,5 - 2 szklanki mleka (u mnie roślinne kokosowe)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki kakao (surowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka lucumy (opcjonalnie)
Składniki