Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki to samo zdrowie, a z dodatkiem czarnuszki stają się jeszcze lepsze!
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 105
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 31
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 380
Polecam.
Odsłon: 437
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 105
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 31
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 380
Polecam.
Odsłon: 437
Składniki
Do dużej miski skruszyć drożdże, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie zalać połową szklanki ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na ok. kwadrans do wyrośnięcia. Następnie wsypać obie mąki, sól, resztę ciepłego mleka, jaja i stopione masło. Wyrobić ciasto drożdżowe, które powinno być jednolite i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 20 kulek. Z każdej robimy wałek o długości ok. 15-20 cm i z jednego końca robimy supełek, a drugi koniec zawijamy pod spód. Pozostawiamy do napuszenia na ok. 25-30 min.
Jajo mieszamy ze śmietaną na jednolitą "polewę". Wyrośnięte bułeczki smarujemy "polewą" i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!