Jogurt

Jogurt
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
różne wersje smakowe wg upodobań :)

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 1 mały jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii
  • dodatki wg uznania

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać do temperatury 45 stopni (u mnie mleko z mlekomatu). Do podgrzanego mleka dodać jogurt dokładnie wymieszać. Garnek z mlekiem i jogurtem dobrze zawinąć w koce i odstawić w ciepłe miejsce, żeby bakterie mogły wykonać swoją robotę ok. 10 godzin. Ja wieczorem zrobił jogurt i odstawiłam go do następnego dnia. Jogurt można rozlać do małych słoiczków. Jeżeli chcemy wykonać kolejną porcje jogurtu to dobrze jest zostawić sobie mały słoiczek naszego jogurtu jako starter do kolejnej porcji. Smacznego

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 29 listopada 2013
Jesteś wzorem zdrowego żywienia, następny przepis bardzo wartościowy, zwłaszcza dla osób mających małe... Czytaj całość »
Jesteś wzorem zdrowego żywienia, następny przepis bardzo wartościowy, zwłaszcza dla osób mających małe dzieci. Tak mnie zaraziłaś tym swoim twarożkiem a teraz własnym jogurtem, że muszę zdobyć takie prawdziwe mleko i zrobić właśnie to co w twoich ostatnich przepisach :)) uściski :))
Ewaaa 30 listopada 2013
mniam, poproszę wersję z bakaliami :)
irma 30 listopada 2013
Świetny, zdrowy jogurt, mam pytanko, czy masz specjalny termometr, żeby sprawdzić temperaturę, czy tak "na... Czytaj całość »
Świetny, zdrowy jogurt, mam pytanko, czy masz specjalny termometr, żeby sprawdzić temperaturę, czy tak "na oko"? Kciuk :-))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 litr mleka
  • 1 mały jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii
  • dodatki wg uznania
Składniki