Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pudełko śniadaniowe z ryżem w zalewie słodko-kwaśnej. u mnie ze smażonymi brązowymi pieczarkami i czerwoną papryką. Propozycja na wesoło, podpatrzona na japońskiej stronie.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 156
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 403
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 156
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 403
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Składniki
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce mieszamy ocet, cukier, mirin i sól. Składniki zalewy mieszamy i dolewamy do ryżu. Mieszam unosząc widelcem do góry, nie uklepujemy, chcemy aby ryż był puszysty. Zostawiam do wystudzenia przykryty czystą ściereczką kuchenną. Pieczarki pokrojone w paski dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę ( wycinamy i zostawiamy 2 małe kółka na rumieńce ), dusimy z papryką słodką, solą i pieprzem. Ryż przekładamy do pojemnika , 1/3 zostawiamy wolne na dodatki. Z arkusza nori wycinamy kształt włosów, lekko spryskujemy wodą i nakładamy na porcję ryżu w pojemniku. Z małych skrawków wycinamy usta i nos. Kwiatki wycinamy z plasterków marchewki, oczy z oliwek. Resztę pojemnika wypełniamy sałatą, pieczarkami i papryką.