Jajko w awokado

Jajko w awokado
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Ostatnio moje ulubione śniadanie: kremowe awokado otula jajko z płynnym żółtkiem posypane wędzonym schabem, płatkami chili i pistacjami.

Składniki

  • awokado Hass
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • plasterek surowego wędzonego schabu
  • płatki chili
  • pistacje
  • pieprz czarny
  • grzanki z chleba

Przygotowanie

  1. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, lekko wydrążamy miąższ by zmieściło nam się jajko.
    Awokado wkładamy do naczynka do zapiekania. W każdą połówkę wbijamy jajko, posypujemy schabem pokrojonym w drobną kostkę, pieprzem i płatkami chili. Pieczemy 15 minut na dolnym poziomie piecyka w 200 stopniach C.

    Podajemy posypane posiekanymi pistacjami i z grzankami z pieczywa. Ja dodatkowo posmarowałam grzanki dżemem żurawinowym, ale nie jest to konieczne.

Komentarze do przepisu (2)

DomowaPiwniczka 17 lutego 2018
częstuję się przepisem (bez schabu), bo aż mi zapachniało :)
FoodSafari 17 lutego 2018
Smacznego,

ja zamiast wędzonego mięsa dodaję czasem rybę np. wędzonego łososia lub wędzonego... Czytaj całość »
Smacznego,

ja zamiast wędzonego mięsa dodaję czasem rybę np. wędzonego łososia lub wędzonego tuńczyka.

Ale jak nie jesz lub nie lubisz takich dodatków możesz zrezygnować i po prostu posypać ulubioną mieszanką przypraw np. pomidorami w płatkach z bazylią, czosnkiem i chili itp.
Składniki
  • awokado Hass
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • plasterek surowego wędzonego schabu
  • płatki chili
  • pistacje
  • pieprz czarny
  • grzanki z chleba
Składniki