Jajko po benedyktyńsku

Jajko po benedyktyńsku
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Prosty przepis na pyszne śniadanie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 kostki masła
  • 1 plaster szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej
  • 1 tost
  • biały pieprz
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu holenderskiego.

    W garnuszku zagotowujemy niewielka ilość wody.

    Klarujemy masło

    Do dużej miski wbijamy żółtka z 3 jajek, doprawiamy solą i białym pieprzem, dokładnie mieszamy i dodajemy sok z połówki cytryny.

    Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i dokładnie ubijamy żółtka, pilnując aby się nie ścieły.

    Stopniowo dodajemy ciepłe masło, cały czas energicznie mieszając żółtka. Po pewnym czasie sos powinien zacząć gęstnieć.

    W efekcie powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu, powinien być kremowo i puszysty.

  2. Kiedy sos będzie już gotowy w garnuszku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką octu winnego.

    Do miseczki wbijamy jajko, tak żeby nie zmieszać żółtka z białkiem.

    Mieszamy gotującą się wodę tak aby wytworzył się wir, na którego środek wlewamy delikatnie jajko.

    Jajko nie może się rozpaść, a żółtko powinno być otoczone białkiem. Gotujemy 3 minuty.

    W tym czasie przygotowujemy na patelni grzankę z chleba i podsmażamy szynkę.

    Gotowe jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do odsączenia na papierowy ręcznik.

    Na chleb kładziemy podsmażoną szynkę, jajko w koszulce i polewamy sosem holenderskim, można też dodać odrobinę rukoli.

    Po rozkrojeniu z jajka powinno wypłynąć kremowe żółtko.

Składniki
  • 4 jajka
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 kostki masła
  • 1 plaster szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej
  • 1 tost
  • biały pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
Składniki