Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na niedzielne śniadanie. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką, podawane z grzankami. Porcja na 4 kokilki
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Składniki
Grzanki: Bułki kroimy w kromki. W miseczce mieszamy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Ciepłe kromki smarujemy masłem. Jajka zapieczone w szynce prosciutto. Cztery miseczki żaroodporne smarujemy odrobina oleju lub oliwy. Wykładamy każdą plastrem szynki tak by zrobić koszyczek dla jajka. Wkładamy na dno 2-3 plasterki marynowanego jalapeno i na to wbijamy jajko. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym i układamy plasterek żółtego sera. Wkładamy do piekarnina, 180 C ustawionego na góre-dół z termoobiegiem. Po 5 min przestawiamy na grill i dopiekamy ser z wierzchu. Przed podaniem można posypać ziołami prowansalskimi. Szynka parmeńska jest słona, więc nie dosalamy jajka dodatkowo. Jeśli wolicie mniej ścięte jajko, zamiast 5 minut pieczcie tylko 2-3