Jajka po meksykańsku – szakszuka meksykańska

Jajka po meksykańsku – szakszuka meksykańska
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne jajka po meksykańsku, zwane również szakszuką z czerwoną fasolą. Danie jest smaczne, sycące, idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 puszki pomidorów krojonych (puszka 400g)
  • puszka fasoli czerwonej (puszka 400g)
  • papryka żółta lub czerwona
  • około 80 g cebuli czerwonej lub żółtej
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy takie jakie lubimy: ja dodałam łyżeczkę oregano
  • sól, pieprz paprykę słodką paprykę ostrą szczypta cukru
  • użyłam patelni o średnicy 28 cm

Przygotowanie

  1. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kilkucentymetrowe paseczki. Z papryczki usuwam nasionka i drobniutko kroję, czosnek również drobniutko kroję.
    Cebulę kroję w piórka, czerwoną fasolę płuczę pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia.

  2. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez około 3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 5 minut.

    Dodaję papryczkę chili, czosnek, doprawiam oregano i przyprawami, dodaję pomidory krojone razem z zalewą, dokładnie mieszam i duszę całość około 8 minut, tak żeby sos zgęstniał. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

  3. Na koniec dodaję czerwoną fasolę i jeszcze duszę około 3 minut.

    W tak przygotowanym sosie robię wgłębienia łyżką i wybijam jajka.

    Patelnię nakrywam pokrywką i smażę na średnim ogniu około 5 minut, tak żeby białko się ścięło a żółtko było płynne.

  4. Jajka po meksykańsku są gotowe, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Składniki
  • 6 jajek
  • 2 puszki pomidorów krojonych (puszka 400g)
  • puszka fasoli czerwonej (puszka 400g)
  • papryka żółta lub czerwona
  • około 80 g cebuli czerwonej lub żółtej
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy takie jakie lubimy: ja dodałam łyżeczkę oregano
  • sól, pieprz paprykę słodką paprykę ostrą szczypta cukru
  • użyłam patelni o średnicy 28 cm
Składniki