Jajka po hiszpańsku

Jajka po hiszpańsku
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Izabela77
Zastanawiacie się często co zrobić na weekendowe śniadanie gdy można sobie dłużej pospać, nigdzie się nam nie spieszy. Mam idealną propozycję, zdrową i pożywną dla tych którzy lubią warzywa i jajka a dla wegetarian może być opcja bez kiełbasy.

Składniki

  • 100 g cienkiej kiełbasy
  • 200 g fasolki szparagowej(mrożonej)
  • 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna czerwona
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek z cebulką
  • 4 jajka
  • oliwa
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy chwilę. W między czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle fasolkę szparagową. Dodajemy do kiełbasy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony drobno czosnek. Smażymy wszystko około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posypujemy pieprzem. Przykrywamy patelnią i dusimy na małym ogniu do ścięcia białek.

Komentarze do przepisu (2)

anetaa26 25 października 2013
super przepis :))
Konto usunięte 26 października 2013
Na sam wygląd zrobiłam się głodna,przepyszne i do tego pięknie wygląda, zabieram do swojej książki... Czytaj całość »
Na sam wygląd zrobiłam się głodna,przepyszne i do tego pięknie wygląda, zabieram do swojej książki śniadaniowej :)
Składniki
  • 100 g cienkiej kiełbasy
  • 200 g fasolki szparagowej(mrożonej)
  • 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna czerwona
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek z cebulką
  • 4 jajka
  • oliwa
  • masło
  • sól
  • pieprz
Składniki