Jajka na bekonie (boczku wędzonym domowym)

Jajka na bekonie (boczku wędzonym domowym)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Super smaczne i pożywne śniadanie. Do przygotowania używam boczku wędzonego domowego (zapraszam do mojego przepisu „Boczek wędzony (peklowany na sucho)”). Boczek ten bardzo ładnie się wytapia z tłuszczu, dlatego nie trzeba podkładać żadnego innego. Najlepsze są jajka wiejskie (od gospodarza) – ja wykorzystałam od zielononóżki (piękne żółte żółtka). Boczek jest słony więc potrawy nie solę.

Składniki

  • Boczek wędzony (po 6-8 plasterków na osobę)
  • Jaja (4 szt.)
  • Pieprz czarny mielony (do smaku)

Przygotowanie

  1. 1. Boczek kroję w cienkie plasterki i układam na patelni.
    2. Smażę na małym ogniu by się wytopił.

  2. 3. Odwracam każdy plasterek i od razu wbijam delikatnie jaja (obstukuję nożem skorupki, by ładnie się otwarły i żółtko się nie rozlało).
    4. Sypię pieprz. Nakrywam pokrywką i zwiększam ogień na maksimum.

  3. 5. Smażę ok. 3 min. tak by białka jaja się ścięły, ale żółtko pozostało płynne. Czas smażenia zależy od wielkości jaj – po prostu trzeba zaglądać pod pokrywkę.

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 13 lutego 2019
Ślinka cieknie. Mniam:)
pelen_brzuszek 13 lutego 2019
brzmi dobrze :)
Składniki
  • Boczek wędzony (po 6-8 plasterków na osobę)
  • Jaja (4 szt.)
  • Pieprz czarny mielony (do smaku)
Składniki