Jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka faszerowane pieczarkami.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Tradycyjne polskie jajka nadziewane farszem pieczarkowym, obowiązkowa przekąska na wielkanocnym stole…lubię także od czasu do czasu zrobić tak zwyczajnie, takie jajka na weekendowe śniadanie. Przygotowanie jajek nie zajmuje dużo czasu. Polecam nie tylko na święta, ale i rodzinne imprezy i inne okazje. Jajka faszerowane pieczarkami to bardzo dobre połączenie, ponieważ znikają w błyskawicznym tempie ze stołu. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 5 ugotowanych jajek
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • posiekana natka pietruszki spora garść
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju lub masła

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo i pozostawić do wystygnięcia.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.
    Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, gdy ostygną dodać posiekaną natkę pietruszki, oraz żółtka z przepołowionych jajek. Żółtka dobrze rozgnieść widelcem, dodać majonez i całość wymieszać.
    Nadziać połówki jajek farszem.
    Jajka najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą.

Komentarze do przepisu (3)

ElMar 14 kwietnia
Wyglądają bardzo smakowicie:)
Maudie 15 kwietnia
Pyszności:)
fafiatko 15 kwietnia
Mocno nafaszerowane,a i widze tam i inne smakolyki :D
Składniki
  • 5 ugotowanych jajek
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • posiekana natka pietruszki spora garść
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju lub masła
Składniki