Jajecznica z rybą wędzoną

Jajecznica z rybą wędzoną
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Prosta i szybka jajecznica z wędzoną makrelą, smażona na maśle. Pulchna jajecznica, w dużych kawałkach, z dodatkiem słodkiej śmietanki i posiekanego szczypiorku, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem. Idealna jajecznica z rybą wędzoną - najlepsza z kromką świeżego pieczywa i pomidorami.

Składniki

  • 7 świeżych jaj
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 30 % (może być też mleko)
  • 150 g wędzonej makreli bez skóry, oczyszczonej, bez ości
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Świeże jaja umyć, wybić do miseczki, rozmieszać ze śmietanką (lub mlekiem), odrobinę posolić.

  2. Podzielone na kawałki mięso wędzonej makreli ogrzać szybko na stopionym maśle.

  3. Do wędzonej ryby wlać rozmieszane ze śmietanką jajka - podgrzewać razem, mieszając ostrożnie, aby jajecznica była w dużych i pulchnych kawałkach, posypać posiekanym szczypiorkiem. Należy uważać, aby jajka nie ścięły się zbyt mocno - jajecznica powinna być delikatna i mięciutka.

    Gotową jajecznicę z wędzoną makrelą wyłożyć na ogrzaną salaterkę i zaraz podawać. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (14)

Nevermore 13 lipca
Przed północą takie danie? No dobra, biorę na rano ;p
PYSZNE żarełko :)
KulinarnaChwila 14 lipca
takiej jeszcze nie jadłam, warto wypróbować :)
fajnyprzepis 14 lipca
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Ale wygląda apetycznie, więc na pewno wypróbuje :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 7 świeżych jaj
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 30 % (może być też mleko)
  • 150 g wędzonej makreli bez skóry, oczyszczonej, bez ości
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku
Składniki