Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Co powiecie na jajecznicę z kurkami? Moim zdaniem jedna z lepszych jakie jadłam, w sam raz na niedzielne śniadanie.

Składniki

  • kurki świeże 200g
  • jajka 4 sztuki
  • masło klarowane 1 łyżka (kopiata)
  • cebula biała 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • rzodkiewka 4 sztuki

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do garnuszka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz czarny mielony.
    Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, osuszamy na sicie. Grzyby pozostawiamy w całości, jedynie większe kurki możemy
    przekroić na połowę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
    Do mocno zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy do momentu odparowania wody, która wydobędzie się z grzybów. Proces ten trwa na ogół 10- 15 minut.
    Wówczas powinniśmy też poczuć charakterystyczny zapach kurek, to znak, że możemy wlać na patelnię roztrzepane jajka.
    Całość mieszamy i smażymy, aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie.
    Jajecznicę przekładamy na talerze, dekorujemy kawałkami rzodkiewki.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (13)

bryssska 24 czerwca
Matko, jak ja lubię taką jajecznicę ;-D
konhambos 26 czerwca
wyglada bardzo apetycznie
fafiatko 27 czerwca
Jajowa, niedzielne marzenie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kurki świeże 200g
  • jajka 4 sztuki
  • masło klarowane 1 łyżka (kopiata)
  • cebula biała 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • rzodkiewka 4 sztuki
Składniki