Jajecznica z kabanosem węgierskim

Jajecznica z kabanosem węgierskim
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Chillnezka
Jajecznica na dobry początek dnia: smaczne śniadanie z dodatkiem świeżych pomidorów, zielonego szczypiorku i kabanosów węgierskich z mocną nutą wędzonej papryki.

Składniki

  • 3 jaja (L)
  • 3 łyżki mleka 1,5%
  • 1 plasterek masła
  • 2 pojedyncze kabanosy węgierskie marki Sokołów
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • różowa sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, słodka wędzona papryka
  • oregano lub świeża bazylia - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Kabanosy pokroić w krążki, każdy z pomidorków na ćwiartki i potem jeszcze każdą na pół. Jajka roztrzepać z mlekiem, dosolić, popieprzyć, dodać paprykę.
    Na patelni rozpuścić masło, wrzucić kabanosy, chwilę przesmażać. Dodać pomidory, krótko obrabiać na gazie na umiarkowanym płomieniu; wlać jajka, wsypać szczypior, mieszać drewnianą lub teflonową łyżką do średnio ściętej konsystencji. Na koniec ewentualnie posypać oregano lub młodymi listkami bazylii.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 03 marca 2018
Takie śniadanko to ja lubię:)
Chillnezka 03 marca 2018
Ja także, a jajecznica daje duże pole do popisu, jeśli chodzi o dodatki.
Pozdrawiam :-)
Składniki
  • 3 jaja (L)
  • 3 łyżki mleka 1,5%
  • 1 plasterek masła
  • 2 pojedyncze kabanosy węgierskie marki Sokołów
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • różowa sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, słodka wędzona papryka
  • oregano lub świeża bazylia - opcjonalnie
Składniki