Jajecznica na boczku wędzonym domowym ze szczypiorkiem

Jajecznica na boczku wędzonym domowym ze szczypiorkiem
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Super smaczne i pożywne śniadanie. Do przygotowania używam boczku wędzonego domowego (zapraszam do mojego przepisu „Boczek wędzony (peklowany na sucho)”). Boczek ten bardzo ładnie się wytapia z tłuszczu, dlatego nie trzeba podkładać żadnego innego. Najlepsze są jajka wiejskie. Boczek jest słony więc potrawy nie solę.

Składniki

  • Boczek wędzony domowy (po 2-3 plasterki na osobę)
  • Jaja (5-6 szt.)
  • Pieprz czarny mielony (do smaku)
  • Szczypiorek (do smaku)

Przygotowanie

  1. 1. Boczek kroję w kostkę i rozrzucam na patelni.
    2. Smażę na małym ogniu by się wytopił.
    3. Obracam każdy kawałek i wbijam delikatnie jaja
    4. Sypię pieprz. Dodaję posiekany szczypiorek. Nakrywam pokrywką i zwiększam ogień.
    5. Smażę kilka minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 10 lutego
Pyszotka:)
Składniki
  • Boczek wędzony domowy (po 2-3 plasterki na osobę)
  • Jaja (5-6 szt.)
  • Pieprz czarny mielony (do smaku)
  • Szczypiorek (do smaku)
Składniki