Jajecznica

Jajecznica
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Jajecznica jest częstym gościem na naszych stołach . Przeważnie jest to pora śniadaniowa . Prosta , szybka do przyrządzenia a przy tym pożywna .

Składniki

  • * 2 jajka z wolnego wybiegu rozmiaru L * 1 średni pomidor
  • * 0.5 cebuli średnich rozmiarów * Masło klarowane * Sól , pieprz

Przygotowanie

  1. - Pomidora nacinam u góry na krzyż i przez kilka sekund polewam wrzącą wodą . W ten sposób w łatwy sposób pozbędziemy się skórki .

    - Cebulę obieram i kroję w kostkę .

    Na patelni rozgrzewam około 2 łyżeczek klarowanego masła , dodaję posiekaną cebulę i podduszam na małym ogniu około 5 minut , mieszając co chwilkę . Następnie dodaję pokrojonego pomidora i podduszam wszystko razem około 4 minut . Wbijam dwa jajka sole i pieprzę do smaku( u mnie są to szczypty w palcach ) i mieszam do połączenia się wszystkich składników .

    Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji . Jeden woli jajecznicę bardziej ściętą inni lekko wilgotną .

    Cudowna z kromką chleba lub bułką z prawdziwym masłem.

Komentarze do przepisu (1)

Smaczne i pozywne, super!
Składniki
  • * 2 jajka z wolnego wybiegu rozmiaru L * 1 średni pomidor
  • * 0.5 cebuli średnich rozmiarów * Masło klarowane * Sól , pieprz
Składniki