Jaja sadzone po pekińsku.

Jaja sadzone po pekińsku.
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Danie z kuchni chińskiej, jajka sadzone podane na gorącym ryżu, posypane szczypiorem lub inną zieleniną.

Składniki

  • jajko kurze 2 szt.
  • olej do smażenia
  • drobno pokrojona zielenina
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • ryż ugotowany na sypko 1 szklanka lub 1 woreczek

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy na rozgrzany na patelni olej, smażymy na małym ogniu do częściowego ścięcia białka. Żółtka jajek polewamy rozgrzanym olejem lub smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty. Jajka posypujemy drobno pokrojoną zieleniną, może to być szczypior lub natka selera naciowego, i smażymy jeszcze około 15-20 sekund.

  2. Usmażone jajka układamy na gorącym ryżu, polewamy sosem sojowym.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 31 października 2018
Pysznie wyglada!
bryssska 31 października 2018
Uwielbiam sadzone, wyglądają pysznie ;-D
ErJot 31 października 2018
Ciekawy pomysł - w takim wydaniu jajek nie jadłam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajko kurze 2 szt.
  • olej do smażenia
  • drobno pokrojona zielenina
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • ryż ugotowany na sypko 1 szklanka lub 1 woreczek
Składniki