Jagodzianki

Jagodzianki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Pachnące wspomnienie lata w środku mroźnej zimy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szklanki mąki oraz 0,5 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodać pozostałą mąkę, rozpuszczoną margarynę , mleko i wyrośnięty rozczyn. Ucierać kilka minut(mikserem) aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką)

  3. Wymieszać składniki nadzienia. Brać łyżką niewielkie porcje wyrośniętego ciasta, wkładając do środka odrobinę jagód. Stroną zlepioną układamy(niezbyt gęsto, bo bułki jeszcze rosną w trakcie pieczenia) na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopni.

  4. Wierzch bułeczek posypać cukrem pudrem. Gorąco polecam - wbrew pozorom są łatwe i dość szybkie w wykonaniu.

Komentarze do przepisu (11)

Tajra 22 lutego 2011
Na pewno je kiedyś wypróbuję (bo na razie kilka innych przepisów czeka w kolejce) ale z pewnością są pyszne,... Czytaj całość »
Na pewno je kiedyś wypróbuję (bo na razie kilka innych przepisów czeka w kolejce) ale z pewnością są pyszne, a ja uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki. Pozdrawiam!
listek 22 lutego 2011
Zapomniałam dodać, że jagody są mrożone.
Tajra 22 lutego 2011
A mam jeszcze pytanko - ile bułeczek wychodzi z tej porcji?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki