Jaglanka z jabłkiem i żurawiną

Jaglanka z jabłkiem i żurawiną
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Kasz jaglana jest nieocenionym źródłem białka, witamin z grupy B, witaminy E, krzemu, żelaza, miedzi i lecytyny. Poza tym to produkt bezglutenowy, nie uczula i jest lekkostrawna. Jesienią szczególnie warto po nią sięgać bo ma działanie przeciwwirusowe. Jaglanka w jesiennej odsłonie - z jabłkami, żurawiną, miodem i cynamonem. Rozgrzewa, syci i dodaje energii - czego chcieć więcej w chłodny, jesienny poranek :)

Składniki

  • mleko 1,5% 500 ml
  • kasza jaglana 100 g
  • Jabłko 2 szt.
  • Żurawina suszona 2 łyżki
  • Wiórki kokosowe 1 łyżka
  • Miód 2 łyżeczki
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • Masło 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Garnek z grubym dnem podgrzać na niewielkim ogniu. Wsypać suchą kaszę jaglaną, delikatnie podprażyć, cały czas mieszając. Wlać wodę w proporcji 1:2,5, dodać łyżeczkę masła i szczyptę soli. Garnek przykryć i gotować kaszę przez około 7 minut na wolnym ogniu, nie mieszając. Wyłączyć gaz i zostawić kaszę pod przykryciem na około 15 minut. Kaszę przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Zalać podgrzanym mlekiem, dodać jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) starte na tarce na grubych oczkach, wiórki kokosowe, żurawinę i cynamon, wymieszać. Polać miodem. Podawać od razu po przygotowaniu.

  2. Rady: Kaszę można także ugotować od razu na mleku lub mleku z wodą.
    Jeśli preferujecie bardziej gęstą jaglankę, należy dodać do niej mniej mleka.
    Do jaglanki można dodać ulubione orzechy i nasiona.
    Miód można zastąpić ksylitolem lub zwykłym cukrem.

Składniki
  • mleko 1,5% 500 ml
  • kasza jaglana 100 g
  • Jabłko 2 szt.
  • Żurawina suszona 2 łyżki
  • Wiórki kokosowe 1 łyżka
  • Miód 2 łyżeczki
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • Masło 1 łyżeczka
Składniki