Jaglanka z jabłkiem i rodzynkami na śniadanie

Jaglanka z jabłkiem i rodzynkami na śniadanie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, wspaniale nadaje się na śniadanie. Polecam moją wersję na słodko z jabłkiem i rodzynkami. Ważne, by przed ugotowaniem kaszę dobrze wypłukać.

Składniki

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 g rodzynków
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, najpierw pod zimną wodą, następnie pod gorącą wodą, a potem odsączamy na sitku. Dzięki wypłukaniu kasza traci goryczkę.

    Zagotowujemy szklankę wody, następnie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy łyżeczkę masła, szczyptę soli i 2 łyżeczki cukru. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut - aż kasza wchłonie całą wilgoć. Nie mieszamy. Kasza tworzy kanaliki, którymi uwalnia się wilgoć. Kasza nie powinna się przypalić. Jeżeli będziemy mieszać, wtedy kasza straci swoją sypkość i zacznie się kleić.

    W czasie gdy kasza się gotuje, obieramy jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach, sparzamy rodzynki.

    Po około 15 minutach gotowania kasza jest już gotowa, jest lekko chrupiąca, taką właśnie lubimy. Zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy do niej rodzynki, dodajemy starte jabłko, łyżeczkę masła i łyżeczkę miodu, cynamon i mieszamy.

    I gotowe, smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 05 lipca 2019
Bardzo fajne i lekkie śniadanie:)
Kawa-z-mlekiem 05 lipca 2019
Moje ulubione, jaglanka właśnie na słodko smakuje najlepiej, chociaż i w wersji wytrawnej też się nadaje,... Czytaj całość »
Moje ulubione, jaglanka właśnie na słodko smakuje najlepiej, chociaż i w wersji wytrawnej też się nadaje, pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 g rodzynków
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon
Składniki