Indyk ze śliwką w galarecie a’la malaga

Indyk  ze śliwką w galarecie a’la malaga
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Filet z indyka nadziewany śliwką można wykorzystać na wiele sposobów. Można podać do na zimno jako wędlinę lub w galarecie np. na śniadanie świąteczne. Tym razem przygotowałam w galarecie typu malaga, ale z wykorzystaniem wina porto. Niesamowity smak.

Składniki

  • Filet z indyka (ok. 1 kg)
  • Śliwki suszone (5-6 szt.)
  • Żelatyna czysta (1opak. na 2 litry)
  • Woda ( 0,75l)
  • Wino porto (0,25 l)
  • Masło (ok. 50g)
  • Przyprawy: curry, czubryca czerwona, zielona, zioła prowansalskie, sól, pieprz i.t.p.

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowuję filet z indyka - staram się go tak rozkroić by otrzymać duży kawałek fileta. Od zewnątrz nacieram solą i pieprzem. Od wewnątrz sypię przyprawy np. curry, czubrycę, majeranek. Kładę masło w plasterkach i posiekane śliwki.

  2. 2. Zwijam...


  3. .... Sznuruję.

  4. .... i piekę na smalcu gęsim ok. 1 godz.

  5. 3. Studzę. Kroję w plastry.

  6. 4. Żelatynę rozpuszczam w wodzie z dodatkiem wina porto i dodaję szczyptę soli.
    5. Czekam aż ostygnie ale nie stężeje.
    6. Schab układam na paterze. Ozdabiam. Wkładam do lodówki by zrobiły się zimne (lepiej tężeje galareta).

  7. 7. Zalewam zimną galaretą porcjami (w odstępie kilkunastu minut).

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • Filet z indyka (ok. 1 kg)
  • Śliwki suszone (5-6 szt.)
  • Żelatyna czysta (1opak. na 2 litry)
  • Woda ( 0,75l)
  • Wino porto (0,25 l)
  • Masło (ok. 50g)
  • Przyprawy: curry, czubryca czerwona, zielona, zioła prowansalskie, sól, pieprz i.t.p.
Składniki