Hot cross buns – bułeczki angielskie z krzyżykiem

Hot cross buns – bułeczki angielskie z krzyżykiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnetaP
Pyszne i aromatyczne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii je się na śniadanie w wielki piątek.

Składniki

  • Zaczyn:
  • mleko 40 ml,
  • drożdże świeże 25 g,
  • mąka 1 łyżka,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • Ciasto:
  • mąka 600 g,
  • masło 75 g,
  • jajko 1 szt,
  • cukier 1/2 szk,
  • ciepłe mleko 210 ml,
  • rodzynki 80 g,
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika 1/4 łyżeczki,
  • sól 1 szczypta,
  • Do smarowania bułek przed pieczeniem:
  • żółtko 1 szt,
  • mleko 1 łyżka,
  • Dekoracja – krzyżyki:
  • mąka 1/2 szk,
  • olej 2 łyżki,
  • woda 5 – 7 łyżek,
  • Do smarowania bułek po upieczeniu:
  • sok pomarańczowy 1/4 szk,
  • cukier 3 łyżki,

Przygotowanie

  1. Zaczyn: Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Ciasto: Mąkę zmiksować z masłem do powstania grudek. Dodać zaczyn oraz cukier, jajko, ciepłe mleko, sól, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 15 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

  4. Dekoracja - krzyżyki: Mąkę wymieszać z olejem i wodą. Masa nie może być ani za rzadka aby krzyżyki się nie rozlały podczas pieczenia ani za gęsta, bo wtedy źle będzie się ją wyciskać. Masę przełożyć do worka cukierniczego albo szprycy i wyciskać na bułki dwie kreski – poziomą i pionową.

  5. Bułki piec 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni.

  6. Sok z pomarańczy zagotować wraz z cukrem i posmarować nim bułki zaraz po upieczeniu.

    Rada: W trakcie pieczenia bułki można przykryć aby zbyt mocno nie zarumieniły się.

Składniki
  • Zaczyn:
  • mleko 40 ml,
  • drożdże świeże 25 g,
  • mąka 1 łyżka,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • Ciasto:
  • mąka 600 g,
  • masło 75 g,
  • jajko 1 szt,
  • cukier 1/2 szk,
  • ciepłe mleko 210 ml,
  • rodzynki 80 g,
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika 1/4 łyżeczki,
  • sól 1 szczypta,
  • Do smarowania bułek przed pieczeniem:
  • żółtko 1 szt,
  • mleko 1 łyżka,
  • Dekoracja – krzyżyki:
  • mąka 1/2 szk,
  • olej 2 łyżki,
  • woda 5 – 7 łyżek,
  • Do smarowania bułek po upieczeniu:
  • sok pomarańczowy 1/4 szk,
  • cukier 3 łyżki,
Składniki