Grzybek czyli omlet na słodko

Grzybek czyli omlet na słodko
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: majung
łatwe, szybkie i pyszne - uwielbia je moja półtoraroczna córeczka

Składniki

  • jajka, 8 szt.
  • mąka, 4 pełne łyżki
  • cukier waniliowy, 1
  • proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
  • skórka z cytryny, niekoniecznie

Przygotowanie

  1. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do niej wszystkie składniki. Lekko wymieszać. Na gorący tłuszcz wlać mniej więcej 1/4 masy i lekko rozprowadzić na całej powierzchni. Smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy omlet lekko się zrumieni od spodu - odwrócić i dosmażyć Po zdjęciu podawać z sokiem, konfiturami lub śmietaną i świeżymi owocami. Moja córeczka zjada jeden omlecik na śniadanie (omlet robię z 1 jajka). Najbardziej jej smakuje "grzybek" posypany tylko cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

mamuska4 08 czerwca 2010
Smaczki dzieciństwa... Moja Babcia robiła mi grzybki, uwielbiałam patrzeć jak się zawijają po przewróceniu na... Czytaj całość »
Smaczki dzieciństwa... Moja Babcia robiła mi grzybki, uwielbiałam patrzeć jak się zawijają po przewróceniu na drugą stronę. Posypywała mi zwykłym grubym cukrem. Pychotka
Składniki
  • jajka, 8 szt.
  • mąka, 4 pełne łyżki
  • cukier waniliowy, 1
  • proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
  • skórka z cytryny, niekoniecznie
Składniki