Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taramosalata to popularna grecka pasta z ikry, podawana jako przystawka a nawet danie główne , szczególnie na śniadanie . Jest też daniem tradycyjnie postnym przygotowywanym na tzw. Czysty Poniedziałek, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu; podawana wtedy do lagany (wielkich placków chlebowych wypiekanych na ten dzień). Choć bywa spożywana także na codzień , wówczas ozdabiana jest pomidorem, oliwkami, ogórkiem i drobno ciętą natką pietruszki czy innymi ziołami naturalnymi . Np. Ogórecznikiem, cytryną, babką wąskolistną itp...
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Namoczony w wodzie czerstwy chleb odciskamy z wody i wraz z ikrą cebulą posiekaną , czerwoną, sokiem z cytryn i oliwą miksujemy na gładki krem w malakserze . W między czasie zapiekamy w opiekaczu grzanki i smażymy krążki cebuly w cieście z mąki . Gdy masa w malakserze będzie już gładka to smarujemy nią grzanki i podajemy z zielonymi ziołami ogórecznika, babki wąskolistnej, oliwkami i krążkami smażonej cebuli