Gryczane placki z rabarbarem i bananem

Przepis dnia 2015-05-22
Gryczane placki z rabarbarem i bananem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Kwaśno słodkie smaki w towarzystwie mąki gryczanej. Śniadanie idealne

Składniki

  • 50 g mąki gryczanej
  • 1 banan
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli do ubicia białka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru lub innej substancji słodzącej
  • Do podania: ulubiona konfitura, granat

Przygotowanie

  1. Żółtko, jogurt, cukier, rozgniecionego banana mieszamy ze sobą - Ucieramy widelcem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu. Rabarbar kroimy w kostkę i dorzucamy do ciasta. Białko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy delikatnie do naszej masy. Placki smażymy (mały ogień) na patelni z odrobiną oleju.
    Podajemy z konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami

Komentarze do przepisu (1)

annapiedziak 22 maja 2015
Koniecznie muszę je wykonać! Wyglądają bardzo smakowicie.
Składniki
  • 50 g mąki gryczanej
  • 1 banan
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli do ubicia białka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru lub innej substancji słodzącej
  • Do podania: ulubiona konfitura, granat
Składniki