Grahamki

Grahamki
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszne, zdrowe, domowe bułeczki. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki graham 1szkl.=250 ml
  • 1,5 szkl. mąki pszennej poznańskiej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szkl. otrąb pszennych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 ml wody (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki mleka do posmarowania

Przygotowanie

  1. Obie mąki, drożdże, cukier i sól umieścić w misce. Wymieszać. Wlać wodę i olej. Wyrabiać ciasto około 15 minut, aż przestanie się kleić i zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Uformować wałek. Podzielić na osiem równych części. Z każdej części uformować podłużną bułeczkę. Bułki kłaść na blaszce zaopatrzonej w papier do pieczenia. Przykryć je ściereczką, aby wyrosły. Na to potrzeba jeszcze jednej godziny. Przed pieczeniem każą bułkę posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 30 minut. Po tym czasie dodatkowo przewróciłam bułki i dopiekłam przez 5 minut od spodu.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 21 stycznia
Juz sobie wyobrazam ten zapach swiezo pieczonych i zdrowych bułeczek!
KulinarnaChwila 22 stycznia
Super:)
Domowe buleczki, najlepsze :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki graham 1szkl.=250 ml
  • 1,5 szkl. mąki pszennej poznańskiej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szkl. otrąb pszennych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 ml wody (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki mleka do posmarowania
Składniki