Golonka z galaretką z szynkowara

Golonka z galaretką z szynkowara
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Desmora
Przepyszna golonka z galaretką, idealna na kanapki, oryginalna wędlina na paterze mięs.

Składniki

  • Duża golonka z cienką warstwą skóry - około 1 kg mięsa bez kości
  • Zalewa (sól peklowa, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek w ząbkach)
  • Sól peklowa 7 gram
  • Sól wędzarnicza 10 gram
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • Kolendra mielona 1 płaska łyżeczka
  • Cukier 1 płaska łyżeczka
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Woda zimna ok 50 gram

Przygotowanie

  1. Robimy zalewę. Do przegotowanej letniej wody dodajemy peklosól ok 1 płaska łyżka na litr wody, kilka ząbków czosnku nieobranego, ale przekrojonego na pół, kilka ziarenek pieprz, kilka liści laurowych, trochę ziela angielskiego. Zalaną zalewą golonkę wstawiamy do lodówki na 5 dni.

  2. Po 5 dniach golonkę wyciągamy i ususzamy. Następnie kroimy w sporą kostkę ok 2-3 cm razem ze skórą. mieszamy z przyprawami i dokładnie mieszamy. pod koniec mieszania dodajemy zimnej wody i jeszcze chwilę mieszamy. Następnie wszystko wkładamy do szynkowara często ubijając aby mięso było zbite i nie było wolnej przestrzeni.

  3. Szynkowar wstawiamy do gotowania, temperatura ok 80-85%, lustro wody musi być powyżej wkładu mięsnego. Czas gotowania 3 godz 15 minut. Po tym czasie szynkowar wyciągamy i całość studzimy w zimnej wodzie, po ostudzeniu całość wkładamy do lodówki na ok 12 godzin i ............

  4. Smacznego -:)

Składniki
  • Duża golonka z cienką warstwą skóry - około 1 kg mięsa bez kości
  • Zalewa (sól peklowa, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek w ząbkach)
  • Sól peklowa 7 gram
  • Sól wędzarnicza 10 gram
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • Kolendra mielona 1 płaska łyżeczka
  • Cukier 1 płaska łyżeczka
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Woda zimna ok 50 gram
Składniki