Gofry ziemniaczano - cukiniowe

Gofry ziemniaczano - cukiniowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dawno temu natknęłam się w internecie na zdjęcia gofrów ziemniaczanych. Raz nawet takie zrobiłam, ale okazały się totalną klapą i jedyne co pamiętam to potwornie brudna gofrownica, która czyściłam dwa dni. Tym razem zainspirowała mnie Małgosia z bloga Pieprz czy Wanilia swoim zdjęciem gofrów na instagramie. Okazały się pyszne, a gofrownica ma się całkiem dobrze.

Składniki

  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cukinię tarkujemy na grubych oczkach. Odlewamy wodę. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, doprawiamy.
    Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy po 2 łyżki masy. Pieczemy na złoto.
    Są pyszne zarówno same, jak i z łyżką jogurtu naturalnymi i świeżymi ziołami.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 16 września 2017
Ciekawy przepis, a że "towaru" z opisu ci u nas dostatek, to na pewno to wypróbujemy :)
codziennosc_od_kuchni 16 września 2017
Dajcie znać jak smakowało :)
Nevermore 16 września 2017
Nie ma sprawy, kto wie, czy nie wypróbujemy już dziś :)
Miał być grill, ale strasznie barowa pogoda i nie chce... Czytaj całość »
Nie ma sprawy, kto wie, czy nie wypróbujemy już dziś :)
Miał być grill, ale strasznie barowa pogoda i nie chce się z domu na działkę wchodzić ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oleju rzepakowego
Składniki