Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić pyszne gofry dla całej rodziny? Oto prosty przepis, który stosuję już od jakiegoś czasu. Gofry to wspaniała propozycja na leniwe śniadanie gdy dzieci są w domu. Przygotowanie ich jest bardzo proste a podawać możemy je ulubionymi dodatkami – u mnie to po prostu cukier puder lub dżem. Zapraszam
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 53
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 175
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 77
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 58
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 53
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 175
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 77
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 58
Składniki
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
Dodajemy mleko, jajka i miksujemy, na koniec wlewamy olej i miksujemy na małych obrotach, aż ciasto będzie gładkie. Oczywiście zamiast miksera możemy użyć zwykłej trzepaczki. Możemy również ubić pianę z białek oddzielnie i dodać na koniec delikatnie mieszając łyżką. Wtedy gofry są bardziej chrupiące. Oba sposoby są dobre i gofry wychodzą smaczne.
Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy, ponieważ każda ma swój czas pieczenia. U mnie wychodzi ok. 5 min na dwa gofry. Z tej porcji wychodzi mi 12 gofrów – moja kratka ma wymiary 10/10cm. Na jedną porcję wylewam ok. 90-100 ml ciasta. Gotowe gofry podajemy, tak jak lubimy: z cukrem pudrem, z ulubionym dżemem, ze świeżymi owocami, z bitą śmietaną itp.