Galaretka z "kurką" bez żelatyny

Galaretka z kurką bez żelatyny
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Galaretka z drobiu i golonki, moje wspomnienie dzieciństwa.

Składniki

  • udka kurczaka 3 sztuki 700 g
  • 1 golonka 800 g
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka i kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • woda potrzebna do zalania mięsa
  • kilka przepiórczych jajek

Przygotowanie

  1. Jaja ugotować na twardo.
    Mięso opłukać, włożyć do sagana, dodać obrane warzywa i przyprawy, zalać zimną wodą tylko do wysokości mięsa.
    Powoli gotować 2-3 godziny.
    Po 20-25 minutach wyjmujemy warzywa a po 30-40 minutach wyjmujemy jedno udko do zrobienia KURKI. Mięso powinno być miękkie ale nie rozgotowane.
    Pod koniec gotowania osolić.
    Gdy pozostałe mięso oddziela się od kości, przecedzić wywar przez gazę na sitki i ostudzić.
    Udko wyjęte jako pierwsze zostawiamy w całości, resztę mięsa oddzielamy od kości, rozdrabniamy i rozkładamy na półmiski.
    Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa, całość zalewamy galaretą.
    KURKA.
    Na jednym półmisku układamy całe udko,z marchewki robimy dzióbek, grzebień.
    Na dole rozkładamy rozdrobnione mięso, wkładamy w nie 3 jajka, dekorujemy natką pietruszki z zalewamy galaretą.
    Możemy zrobić też gniazdo z mięsa i jajek.


Komentarze do przepisu (10)

SprytnaChochla 06 lutego 2020
Kapitalna prezentacja!
asia67 06 lutego 2020
super :)
Nevermore 07 lutego 2020
Kurka, jak żywa hehe. Sister, Ty to jednak masz pomysły, brawo za świetną prezentację, a galaretka zawsze pyszna :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • udka kurczaka 3 sztuki 700 g
  • 1 golonka 800 g
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka i kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • woda potrzebna do zalania mięsa
  • kilka przepiórczych jajek
Składniki