Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej na ciepło.
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3509
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14793
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3509
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14793
Składniki
Mąkę wymieszać z wodą, drożdżami, szczyptą soli i cukru oraz z kilkoma łyżkami oliwy. Zagniatać lub miksować aż ciasto będzie uformowane. Odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin.
Blaszkę polać oliwą i rozsmarować (dzięki oliwie ciasto będzie chrupiące od spodu). Wyłożyć na to ciasto i rozciągnąć. Palcami porobić wgłębienia, w których zbierać się będzie oliwa. Rozkładamy winogrona i posypujemy solą morską i rozmarynem. Wszystko polewamy obficie oliwą.
Piec nagrzewany do 200 stopni i umieszczamy tam focaccię na około 20 minut (czas można wydłużyć jeżeli chcemy mieć pieczywo bardziej chrupiące i zarumienione). Podajemy na ciepło.