Fioletowe jajka

Fioletowe jajka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Polecam zrobić fioletowe jajka bo robi się je bardzo prosto. Wykorzystałam buraka pieczonego i zakwas buraczany do zrobienia ich. Są fajną i lekką przekąską.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki zakwasu buraczanego
  • 2 buraki pieczone
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 200 g serek puszysty śmietankowy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekładam do słoika. Wlewam wodę, zakwas buraczany, ocet winny, dodaję sól, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony jeden burak. Wstawiam do lodówki na 12 godzin około. Wyjmuję z zalewy, kroję na pół i wydrążam żółtko.

  2. Połowę żółtek przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jeden plaster buraka upieczonego, serek, sól, pieprz i miksuję na puszystą masę. Farsz przekładam do worka i wyciskam szprycą do jajek. Resztę żółtek kruszę na talerzu, układam natkę pietruszki. Z drugiego buraka robię różyczkę.

Komentarze do przepisu (3)

PysiaGotuje 09 marca 2018
Ciekawy pomysł :) Chyba wykorzystam Twój pomysł na Wielkanoc :)
bryssska 12 marca 2018
Taki prosty trik, a jaki efekt ;-)
gochna55 13 marca 2018
Widać Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Super pomysł - wart wykorzystania. :)
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki zakwasu buraczanego
  • 2 buraki pieczone
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 200 g serek puszysty śmietankowy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Składniki