Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Portobello! Za tą wdzięczną i melodyjną nazwą kryją się pieczarki. Od tych klasycznych różnią się przede wszystkim kolorem i smakiem. Są bardziej aromatyczne, mięsiste i dużo większe, dzięki czemu świetnie nadają się do faszerowania. Zachwycają swoim wyglądem jak i smakiem. Dziś prezentuję Wam pyszne danie w roli głównej z tą wspaniałą, ciemną pieczarką o głębokim smaku. Wypełnioną po brzegi delikatnym, serowym nadzieniem z przepiórczym jajkiem. To lekkie, ale sycące i aromatyczne danie, znakomicie sprawdzi się na przystawkę, uroczysty obiad czy śniadanie, czy elegancką kolację. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 4 pieczarki portobello
  • 4 jajka przepiórcze
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody
  • Nadzienie
  • 180 g ricotty
  • 1 średnia cukinia
  • 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pieprz biały, sól
  • Dodatkowo
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 garście rukoli

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki, które kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ze środka gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.
    Do ricotty dodajemy starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że pieczarki są mdłe, więc farsz należy dobrze doprawić solą.

  2. Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdą pieczarkę. Na dno naczynia wlewamy wodę z oliwą i układamy pieczarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy góra - dół przez 15 minut. Po tym czasie na każdą pieczarkę wybijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Jajko powinno być ścięte, ale żółtko płynne. Gotowe pieczarki podajemy z rukolą i grzankami z chleba tostowego.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 12 maja
Super:)
KulinarnaChwila 15 maja
pyszotka:)
Jagodzianka17 18 maja
Dziękuję
Składniki
  • 4 pieczarki portobello
  • 4 jajka przepiórcze
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody
  • Nadzienie
  • 180 g ricotty
  • 1 średnia cukinia
  • 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pieprz biały, sól
  • Dodatkowo
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 garście rukoli
Składniki