Faszerowane jajka w buraczkach

Faszerowane jajka w buraczkach
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Jajka marynowane w buraczkowej zalewie, żółty farsz i orzeszek pekan.

Składniki

  • 8 jajek
  • 2-3 buraki czerwone + 1 litr wody
  • 1 cebula
  • Ocet jabłkowy 1/2 szklanki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • farsz: 4 łyżki majonezu
  • starty żółty ser 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • słodka papryka 2 łyżki
  • ostra papryka 1 łyżka
  • młody szczypiorek
  • 8 orzechów pekan

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, możemy nie obierać, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą z octem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 15-20 min. Studzimy.
    Zimną marynatę przecedzamy.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
    Do odcedzonej marynaty wkładamy jajka tak aby całe były pokryte.
    Zostawiamy w marynacie na 12 godzin.
    Farsz.
    Jajka kroimy na pół wyjmujemy żółtka.
    Do żółtek dodajemy majonez, sól, pieprz i drobniutko starty ser, dokładnie mieszamy i nadziewamy jajka.
    Wierzch dekorujemy szczypiorkiem i orzechami.
    Całość posypujemy zmieszaną papryką i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

gochna55 09 marca 2018
No, hicik na wielkanocny stół. Aby było świątecznej zamiast pekanu, rzeżucha. Zabieram. :)
Składniki
  • 8 jajek
  • 2-3 buraki czerwone + 1 litr wody
  • 1 cebula
  • Ocet jabłkowy 1/2 szklanki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • farsz: 4 łyżki majonezu
  • starty żółty ser 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • słodka papryka 2 łyżki
  • ostra papryka 1 łyżka
  • młody szczypiorek
  • 8 orzechów pekan
Składniki