Ekspresowy chleb na jogurcie

Ekspresowy chleb na jogurcie
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Przygotowanie tego chleba nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Lubię takie ekspresowe przepisy, które ratują nas, kiedy braknie bazowego składnika na śniadanie czy kolacje. Pyszna, chrupiąca skórka i miękkie wnętrze :) Wypiek idealny :)

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 500 g
  • Woda 250 ml
  • Jogurt naturalny 250 g
  • Drożdże 50 g
  • Cukier 2 łyżeczki
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Czosnek granulowany 1/2 łyżki
  • Zioła prowansalskie 1/2 łyżki
  • ziarna słonecznika 2 łyżki
  • czarnuszka (do posypania)

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm). Wierzch chleba posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę.

  2. Rady: Do chleba można dodać ulubione zioła lub (jeśli planujecie podać chleb ze słodkimi dodatkami) całkowicie zrezygnować z dodatku ziół i czosnku.
    Do chleba (oraz na wierzch) można także dodać inne ziarna np. sezam, pestki dyni lub mak.

Składniki
  • mąka pszenna Typ 500 500 g
  • Woda 250 ml
  • Jogurt naturalny 250 g
  • Drożdże 50 g
  • Cukier 2 łyżeczki
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • Czosnek granulowany 1/2 łyżki
  • Zioła prowansalskie 1/2 łyżki
  • ziarna słonecznika 2 łyżki
  • czarnuszka (do posypania)
Składniki