Ekspresowe, domowe bułeczki orkiszowe

Ekspresowe, domowe bułeczki orkiszowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo proste, domowe bułeczki z ziarnami. Pyszne, mięciutkie z chrupiącą skórką i ziarnami. Idealne na śniadanie i nie tylko. Domowe pieczywo, świeże i pachnące zawsze smakuje najlepiej.

Składniki

  • 650 g mąki orkiszowej typ 812
  • 325 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 7g suchych drożdzy lub ok 20 g świeżych
  • Odrobina mleka letniego do posmarowania bułek
  • Ulubione ziarna do posypania, u mnie sezam i siemię lniane.

Przygotowanie

  1. Obie mąki przesiej, dodaj sól i miód.

  2. eśli używasz świeżych drożdży to przygotuj zaczyn. Rozetrzyj drożdże z odrobiną letniej wody, łyżką cukru i 1 łyżką mąki, poczekaj aż "ruszą", dodaj do mąki.

    Jeśli masz suche drożdże dodaj je od razu do mąki i rozpocznij wyrabianie ciasta.

  3. Do mąki dodaj zaczyn drożdżowy lub suche drożdże, dodaj jajko, letnią wodę i dokładnie wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone letnie masło i jeszcze przez jakiś czas wyrabiaj, aż będzie jednolicie gładkie.

    Naczynie przykryj i zostaw do wyrośnięcia przez minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

  4. Podziel ciasto na równe części, mnie, ukształtuj bułeczki, każdą natnij ostrym nożem, mnie wyszło 8 bułeczek. Zostaw do ponownego wyrośnięcia.

  5. Bułki posmaruj mlekiem i posyp ziarnami.

  6. Piecz w temp 220 stopni przez ok 15 minut.

  7. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 19 października 2020
Super :)
Wandulka 28 grudnia 2020
Czy nie za dużo tego masła? Może miało być 30g?
Składniki
  • 650 g mąki orkiszowej typ 812
  • 325 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 7g suchych drożdzy lub ok 20 g świeżych
  • Odrobina mleka letniego do posmarowania bułek
  • Ulubione ziarna do posypania, u mnie sezam i siemię lniane.
Składniki