Ekspresowe bułeczki kukurydziane

Ekspresowe bułeczki kukurydziane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
Bułeczki kukurydziane, które robi się bardzo szybko:)

Składniki

  • *Ciasto ( z podanych proporcji wychodzi 6 bułek):
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. *Ciasto:

    Kukurydzę odcedzić z zalewy i zmiksować na masę.
    Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać zmiksowaną kukurydzę i wszystkie pozostałe składniki.

  2. Całość na początku mieszać łyżką, a później ciasto wyrabiać rękami do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk.


    *Gdy ciasto z bardzo klei się do rąk i jest za wilgotne można dodać trochę więcej mąki.

  3. Z ciasta formować bułeczki, zrobić na każdej z nich wzorek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    **Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 215-220 oC przez 15-17 minut. Po ok. 10 minutach pieczenia bułeczki piec w termoobiegu przez ok. 5-7 minut.

  4. Po upieczeniu bułeczki przełożyć na talerz.

    Smacznego:) !!!

Składniki
  • *Ciasto ( z podanych proporcji wychodzi 6 bułek):
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki