Dżem z dyni

Dżem z dyni
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Słodki o delikatnej konsystencji, z nieco wyczuwalnym włóknem miąższu dyni. Pyszny dodatek do maślanych rogali lub drożdżowej chałki. Odrobina słonecznej jesieni zamknięta w słoikach.

Składniki

  • dynia prowansalska 1/2
  • cukier 1/2 szkl
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kora cynamonu
  • woda 1 szkl
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Dynię szorujemy, osuszamy. Następnie przepoławiamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skóry. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem. Dynię zalewamy wodą, dodajemy korę cynamonu, połowę cukru i dusimy pod przekryciem. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, gotujemy bez przykrywki, aby odparować nadmiar płynu. Dodajemy pozostałą ilość cukru, sok z cytryny i cynamon gotujemy mieszając dość często. Dynię można dodatkowo zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję dżemu. Gotujący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamknięte słoiki układamy na szmatce dnem do góry i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (4)

bellamozzarella 16 listopada 2016
Pysznie...:-)))
malina27 19 listopada 2016
Do dżemu z dyni warto dodać pomarańcze.
bw22 29 sierpnia 2018
Bardzo smaczny przepis na dżem dyniowy Tylko ½ dyni dziesięcio kilogramowej czy dwudziesto kilogramowej mam... Czytaj całość »
Bardzo smaczny przepis na dżem dyniowy Tylko ½ dyni dziesięcio kilogramowej czy dwudziesto kilogramowej mam użyć w stosunku do ilości pozostałych produktów w tym przepisie?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dynia prowansalska 1/2
  • cukier 1/2 szkl
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kora cynamonu
  • woda 1 szkl
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki