Dyniowe placuszki paleo

Dyniowe placuszki paleo
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bibimini
Placuszki są słodkie dzięki dyni, mące migdałowej i kokosowej, która dodatkowo wiąże składniki, tak że bardzo łatwo się je smaży. Do tego nie ma w nich zbóż, więc będą idealne dla wszystkich, którzy odżywiają się zgodnie z zasadami diety paleo. Można je podać skropione syropem klonowym lub tak jak ja z dodatkiem domowego masła czekoladowego.

Składniki

  • Mokre:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka syropu z brązowego ryżu (ew. klonowego)
  • Suche:
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (ja mielę migdały na mąkę w blenderze)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki łączymy w większej misce. Osobno roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich puree i syrop i razem mieszamy. Następnie masę jajeczną wlewamy do miski z suchymi składnikami i całość dokładnie łączymy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju kokosowego i smażymy placuszki około 2-3 minuty z każdej strony. Olej dodajemy tylko przed pierwszą turą placków.

    Smacznego :)

Składniki
  • Mokre:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka syropu z brązowego ryżu (ew. klonowego)
  • Suche:
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej (ja mielę migdały na mąkę w blenderze)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki