Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dyniowa pasta na ostro z chilli, z zielonym akcentem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20710
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5211
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20710
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5211
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 80
Składniki
Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Gdy zmięknie, obierz ją i miąższ przełóż do miski.
Obierz szalotki, czosnek i imbir, posiekaj.
Chilli umyj, pokrój na małe krążki.
Rozgrzej oliwę, wrzuć szalotki, czosnek, imbir i chilli. Dodaj kawałki obranej dyni. Gdy się zeszklą, dodaj 200 ml wody. Posól, gotuj około 10 minut. Wystudź i zmiksuj.
Posiekaj natkę, szczypiorek. Wymieszaj z pestkami dyni. Wyciśnij z cytryny sok, dodaj do natki i szczypiorku. Wymieszaj.
Dodaj kremowy serek do dyniowego purée, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Smaruj kromkę dyniową pastą, na wierzchu układaj zieleninę z pestkami dyni.Źródło: Olivia