Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pożywny początek dnia!
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 22
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 21
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 41
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 103
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 22
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 21
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 41
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 103
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, a także morele i daktyle grubo siekamy. Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, otręby owsiane i pszenne, siemię lniane, len mielony oraz nasiona chia i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy dyniowe purée z sokiem jabłkowym, olejem winogronowym oraz syropem z agawy. Taką mieszanką zalewamy płatki i mieszamy starannie, aby wszystkie składniki sypkie otoczone były dyniowo-jabłkowym płynem. Tak przygotowaną mieszankę wysypujemy na przygotowaną wcześniej blachę, rozkładamy na niej równomiernie i wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach warto wyjąć granolę i przemieszać, aby się nie przypaliła.
Po 20 minutach dodajemy do podpieczonej granoli wszystkie orzechy oraz suszone owoce i mieszamy starannie, a następnie na powrót wsuwamy blachę do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, po czym łamiemy na mniejsze części. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.