Dwukolorowy chleb na drożdżach

Dwukolorowy chleb na drożdżach
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Akademia
Domowy chleb na drożdżach. Jest piękny, smaczny i pożywny, a przy tym zrobisz go w kilka chwil.

Składniki

  • 2 x 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 x 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 x łyżeczka drożdży instant
  • 2 x łyżka oleju
  • 2 x łyżeczka soli
  • 2 x 0, 5 łyżeczki cukru
  • łyżeczka kurkumy

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki poza kurkumą szykujemy po dwa razy, do dwóch różnych chlebków.
    Do dwóch misek wsypuję składniki na poszczególne rodzaje ciast. Do każdej miski z sypkimi składnikami wlewam odpowiednią ilość ciepłej wody. Ciasta zagniatam przez kilka minut, miski przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu.

  2. Z wyrośniętych ciast robię długie, cienkie placki. Jeden placek nakładam na drugi i zwijam całość w jeden rulon. Zwinięte ciasto wkładam do foremki wysmarowanej olejem, nacinam na powierzchni i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.



  3. Piekę 30 minut w 180 stopniach C. 10 minut przed końcem pieczenia smaruję powierzchnię chleba wodą. Sprawi to, że skórka będzie bardziej chrupiąca.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 18 marca
Pyszotka:)
Maudie 18 marca
Bardzo ładnie się prezentuje:)
Akademia 19 marca
Dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 x 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 x 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 x łyżeczka drożdży instant
  • 2 x łyżka oleju
  • 2 x łyżeczka soli
  • 2 x 0, 5 łyżeczki cukru
  • łyżeczka kurkumy
Składniki