Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty pieczony naleśnik na mące orkiszowej z owocami i płatami migdałowymi.
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 34
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 34
Składniki
Do wykonania tego dania jest potrzeba dość głęboka patelnia, której można używać w piekarniku. Moja ma 28cm średnicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Patelnię smarujemy olejem (dół i boki) i wkładamy na 2 minuty, aby się nagrzała. Składanki na naleśnika mieszamy trzepaczką. Wylewamy na nagrzaną patelnię i pieczemy 20 minut. W tym czasie boki ciasta wyrosną bardzo mocno. Po wyjęciu opadną, ale ciasto będzie miało kształt miseczki.
Biały ser gnieciemy widelcem. Mieszamy z jogurtem i cukrem. Na upieczonego naleśnika wykładamy ser, owoce i migdały. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Po upieczeniu naleśnik bardzo łatwo się kroi. Z tej porcji wychodzi baaardzo syte śniadanie lub obiad dla 2 osób.