Drożdżówka z polewą kokosową - pão de coco

Drożdżówka z polewą kokosową - pão de coco
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
Dziś podróżuję kulinarne przez kuchnię portugalską, gdzie słynne są śniadania spotykane w wersji na słodko. Natrafiłam na przepis na drożdżówkę z polewą kokosową zapiekaną na drożdżówce z wierzchu. Idealnie sprawdzi się również jako deser. Najlepiej jeść tego samego dnia.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 300 ml mleka
  • 7 g drożdży w proszku
  • 510 g mąki pszennej typu 500
  • 85 g miękkiego masła
  • 60 g cukru białego
  • Polewa kokosowa:
  • 230 ml mleka
  • 1 jajko L
  • 2 żółtka
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 50 g cukru białego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Do posypania: 30 g rodzynek

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki oprócz masła zagnieść na ciasto i wyrabiać przez 6 minut. Następnie wyrabiać z masłem (jak jest za wilgotne, to podsypać mąką). Ciasto przełożyć do miski i chłodzić w lodówce przez 1h.

  2. Z ciasta uformować rulon, który podzielić na 12 jednakowych porcji i nadać kształt kulek. Ciasto położyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia(podwojenia swojej objętości) w piekarniku w temperaturze 30 stopni C.

  3. Polewa kokosowa:
    W międzyczasie zagotować mleko i zdjąć je z ognia. Osobno wymieszać jajko, żółtka, mąkę, cukier biały i cukier wanilinowy. Wymieszane składniki połączyć z mlekiem i mieszać na ogniu, aż masa zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.

  4. Na wyrośnięte ciasto na środek rozłożyć krem i posypać rodzynkami.

  5. Kołaczyki piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.

Składniki
  • Ciasto drożdżowe:
  • 300 ml mleka
  • 7 g drożdży w proszku
  • 510 g mąki pszennej typu 500
  • 85 g miękkiego masła
  • 60 g cukru białego
  • Polewa kokosowa:
  • 230 ml mleka
  • 1 jajko L
  • 2 żółtka
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 50 g cukru białego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Do posypania: 30 g rodzynek
Składniki