Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podróżuję kulinarne przez kuchnię portugalską, gdzie słynne są śniadania spotykane w wersji na słodko. Natrafiłam na przepis na drożdżówkę z polewą kokosową zapiekaną na drożdżówce z wierzchu. Idealnie sprawdzi się również jako deser. Najlepiej jeść tego samego dnia.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 272
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 272
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki oprócz masła zagnieść na ciasto i wyrabiać przez 6 minut. Następnie wyrabiać z masłem (jak jest za wilgotne, to podsypać mąką). Ciasto przełożyć do miski i chłodzić w lodówce przez 1h.
Z ciasta uformować rulon, który podzielić na 12 jednakowych porcji i nadać kształt kulek. Ciasto położyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia(podwojenia swojej objętości) w piekarniku w temperaturze 30 stopni C.
Polewa kokosowa: W międzyczasie zagotować mleko i zdjąć je z ognia. Osobno wymieszać jajko, żółtka, mąkę, cukier biały i cukier wanilinowy. Wymieszane składniki połączyć z mlekiem i mieszać na ogniu, aż masa zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.
Na wyrośnięte ciasto na środek rozłożyć krem i posypać rodzynkami.
Kołaczyki piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.