Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i imbirem

Drożdżowe placuszki z dynią, jabłkami i imbirem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo łatwy przepis - placuszki zawsze się udają. Tu w jesiennej wersji z dodatkiem dyni, imbiru i cynamonu.

Składniki

  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jabłka prażone z cukrem - 5 łyżek
  • Puree z dyni - 5 łyżek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem. Mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Najlepiej robić to w dużej misce bo ciasto bardzo rośnie. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie dodajemy przyprawy, jabłka prażone i puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

    Placuszki smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Najlepiej nakładać je łyżką (polecam łyżkę płukać w kubku z gorącą wodą - wtedy ciasto nie przywiera).

    Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 20 listopada
Świetne :)
SlodkoSlodka83 21 listopada
Smaczne i aromatyczne :-)
Pyszne placuszki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 20g
  • Jajko - 1
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jabłka prażone z cukrem - 5 łyżek
  • Puree z dyni - 5 łyżek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia
Składniki