Drożdżowe paluchy z makiem

Przepis dnia 2020-02-09
Drożdżowe paluchy z makiem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
Ulubione paluchy wszystkich dzieci :) Znikają w mgnieniu oka...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mak do oprószenia

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka (składniki z wcześniej przygotowanych). Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki, mleka i cukru, sól oraz jajko i zagniatamy, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie ładnie odchodziło od rąk i miski. Po wyrobieniu formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny).

    Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej uformować zgrabny wałeczek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (funkcja góra-dół). Wyrośnięte paluchy smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy makiem. Pieczemy na rumiano (ok. 15-20 minut).

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 03 lutego
Pyszne,domowe pieczywko:)Najlepsze:)
ElMar 09 lutego
Ciekawy przepis:)
Składniki
  • Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mak do oprószenia
Składniki