domowy serek z jogurtu z ziołami prowansalskimi

domowy serek z jogurtu z ziołami prowansalskimi
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Naturalny, pyszny serek z jogurtu z dodatkiem ziół prowansalskich. Idealny do chleba, na śniadanie lub kolację. Prosty do zrobienia.

Składniki

  • 2 jogurty gęste typu greckiego po 400 gram
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • potrzebne będzie sitko, gaza i sznurek lub gumka recepturka

Przygotowanie

  1. jogurt przekładamy do salaterki dodajemy sól i zioła i dokładnie mieszamy

  2. odpowiedniej wielkości sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą do której przekładamy jogurt z ziołami, nadmiar gazy przewiązujemy sznurkiem lub gumką recepturka w taki sposób, żeby odpływała serwatka

  3. sitko z jogurtem trzymamy w lodówce 2-3 dni co jakiś czas odlewamy serwatkę

  4. po 2-3 dniach serek jest gotowy i przekładamy go na talerzyk lub do salaterki;
    serek jest doskonały do sparowania pieczywa, może zastąpić masło

Komentarze do przepisu (1)

babciaaneczka 08 lutego 2020
Nie wylewać serwatki, wypijać ją, samo zdrowie.
Pozdrawiam:)
Składniki
  • 2 jogurty gęste typu greckiego po 400 gram
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • potrzebne będzie sitko, gaza i sznurek lub gumka recepturka
Składniki