Domowy serek ricotta

Przepis dnia 2021-03-18
Domowy serek ricotta
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jakiś czas temu w programie śniadaniowym, wypatrzyłam jak łatwo i szybko można zrobić domowy serek ricotta. Postanowiłam wypróbować i nie żałuję.Serek jest pyszny, delikatny. Idealny na kanapki.

Składniki

  • 1 lite mleka (miałam pasteryzowane, ale nie UHT)
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować ze szczyptą soli.
    Wyłączyć gaz i mieszając wlać sok z cytryny. Można jeszcze na chwilkę włączyć
    minimalny gaz i mieszać, ale należy uważać, żeby nie zagotować.
    Ja włączyłam gaz, ale dosłownie na minutkę. Następnie wyłączyć gaz, wymieszać. Zrobią się grudki sera.

  2. Garnek odstawić do wystudzenia.
    Na garnku lub misce ułożyć sitko, wyłożyć je gazą złożona na cztery części,
    lub specjalną chustą do serów. Łyżką cedzakową wybierać ser i przekładać go na sitko.
    Następnie przelać pozostałe mleko, ale z boku, tak żeby nie przelewać po serze. Zostawić tak ser na godzinę do odsączenia. Następnie gazę, lub chustę ścisnąć od góry i wstawić ser do lodówki
    na kolejną godzinę. Ja mam foremkę do sera,
    więc przełożyłam do niej ser i tak schowałam do lodówki. Po kilku godzinach serek jest gotowy.

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 14 marca
Super to Pani wyszło :-)
KulinarnaChwila 14 marca
Pyszotka:)
SprytnaChochla 16 marca
Serek fajny, tyle że to nie ricotta. Ricottę robi się nie z mleka tylko z serwatki (czasem z dodatkiem mleka, aby... Czytaj całość »
Serek fajny, tyle że to nie ricotta. Ricottę robi się nie z mleka tylko z serwatki (czasem z dodatkiem mleka, aby wyszło więcej serka, ale to już niezgodne z przepisem). Jest lżejsza, zawiera mniej tłuszczu a więcej białka. Ten ser to paneer
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 lite mleka (miałam pasteryzowane, ale nie UHT)
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
Składniki