domowy "francuski" chleb...

Przepis dnia 2015-08-31
domowy francuski chleb...
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
chleb jest delikatny, smakuje z masłem i można go również użyć do tostera na grzankę.................SMACZNEGO!!!

Składniki

  • drożdże 30 gram
  • mleko ciepłe 175 ml
  • woda ciepła 175 ml
  • masło miękkie 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 500 40 dag
  • mąka żytnia typ 720 10 dag

Przygotowanie

  1. drożdże pokruszone i wszystkie składniki włożyć do misy robota, hakiem wyrabiać z 12 minut dość luźne ciasto, misę przykryć ręcznikiem i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia

    keksówka 24 cm wysmarowana olejem, wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki, wierzch posmarować cieplą wodą i wzdłuż naciąć nożem, zostawić na 30 minut do podrośnięcia

  2. piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół i piec około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki i studzić na kratce

Komentarze do przepisu (1)

wieslawa1 30 czerwca 2015
Przepis wprost super.
Składniki
  • drożdże 30 gram
  • mleko ciepłe 175 ml
  • woda ciepła 175 ml
  • masło miękkie 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 500 40 dag
  • mąka żytnia typ 720 10 dag
Składniki