Domowy chleb żytni na mleku

Domowy chleb żytni na mleku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi (goramarcina1)...pycha!!!

Składniki

  • 500 g mąki żytniej
  • 300 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 ml oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka oraz drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min. Gdy już wyrośnie ,przekładamy do formy (duża keksówka) ,przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.

Komentarze do przepisu (7)

monikagotuje 19 stycznia 2015
lubię taki swojski chlebek:)
Futka 19 stycznia 2015
wspaniały i pachnący chlebek :)
Ewaaa 19 stycznia 2015
pyyyycha !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki żytniej
  • 300 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 ml oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Składniki